Arbetsmarknadsutbildning Måleri – skapa en kreativ och stabil karriär
Utbildningsinnehåll för Måleri på Bergstrands
Målare arbetar åt privatpersoner, kommunala verksamheter, på kontor och i industrier. Av naturliga skäl sker det mesta utomhusjobbet sommartid och på vintern arbetar man inomhus. Som målare träffar du mycket folk, allt från kunder till fastighetsförvaltare och andra hantverkare.
Utbildningen är modulindelad, där varje modul har en specifik rikttid, som kan både vara kortare och längre. Utbildningen bygger på Skolverkets kursplaner inom Måleri. Beroende på dina förkunskaper anpassas utbildningen för dig och dina förutsättningar i en individuell utbildningsplan.
Första steget är att Arbetsförmedlingen anvisar dig en plats för att gå modulen som heter ”test och kartläggning” där du får dina förutsättningar för yrket prövade genom tester och intervjuer. Om din handledare så anser läggs även modulen ”orientering” till där du får mer information om branschen och ges möjlighet att ta ställning till yrkesvalet. Om du efter detta bedöms att passa som målare rekommenderas du till start av utbildningen, något som din handläggare på Arbetsförmedlingen beslutar.
Utbildningen startar med att en individuell utbildningsplan tas fram för dig. Här finns möjlighet att planera in extra stöd ifall du bedöms behöva det för att nå dina mål. Det kan vara språkstöd eller yrkessvenska, eller om du har en funktionsnedsättning som kräver något extra. Planeringen följer dig genom utbildningen. Dina förutsättningar avgör hur lång just din utbildning blir.
Hos oss på Bergstrands får du en bred grundutbildning fördelat mellan praktiska och teoretiska kunskaper enligt Skolverkets nationella yrkespaket. På skolan arbetar vi mycket med projektliknande uppgifter som innebär moment där planering, riskbedömning, byggnation och reflektion ingår. Detta för att i bästa möjliga mån efterlikna verkligheten. Som deltagare hos oss har du möjligheter och inflytande i din egna läroprocess.
APL – Arbetsplatsförlagt lärande
Vi har ett nära samarbete och stort utbyte med branschen. Detta är angeläget då minst 15% av din utbildning genomförs ute på ett företag genom APL, vilket innebär att en utbildad handledare på företaget ger dig arbetsplatsförlagt lärande.
Efter arbetsmarknadsutbildningen – Gesällbrev
Efter arbetsmarknadsutbildningen Byggnadsmålare börjar din resa mot att bli målare med en lärlingsanställning. Du arbetar som lärling tills du fått ihop tillräckligt med kunskap och timmar för att göra ett gesällprov. Gesällprovet består av ett yrkestekniskt prov och ett teoriprov. När du klarat gesällprovet får du ett gesällbrev och är färdigutbildad målare.
Vid ”Bra att veta” ser du vad som gäller inför det gesällprov du kan göra om ditt mål är att bli målare med Gesällbrev.
Bra att veta
Här finns Arbetsmarknadsutbildningen Måleri
Nyheter
14 november, 2024
Etableringsgraden för personer som avslutat vuxenutbildningar inom transportsektorn har ökat markant och är nu tillbaka[...]
15 augusti, 2024
Radio P4 besökte en av våra utbildningar och intervjuade både lärare och deltagare. Lyssna på[...]
15 augusti, 2024
På måndag den 26 augusti, 07:30, är det kursstart för vår utbildning Lastbilsförare AF. Kursstart[...]