Fordon
Bussförare
En kvinna som sitter i förarsätet på en buss.

Yrkesförare Buss

Att köra människor i buss är ett stort ansvar. Det är också ett varierande och socialt jobb. Bergstrands förbereder dig inför det viktiga jobbet som bussförare.

Utbildningen finns i Stockholm & Arlanda

En buss som kör på en väg i solnedgång

Så går utbildningen till

Utbildningen innehåller både lärarledda lektioner och självstudier. Under den tid vi är på skolan kommer vi även att vara ute och åka med våra egna bussar från Scania. Du läser mycket om olika fordon, trafikregler, de lagar och förordningar som gäller för transport, arbetsmiljö och säkerhet. Du får en grundläggande utbildning om den teknik som finns i olika fordon och dess motorer.

Du gör du även din praktik ute på ett bussföretag. Du får följa med någon som jobbar och lära dig hur arbetet fungerar i praktiken.

En man kör en buss

Yrkes­förarkompetens­bevis (YKB)

För att kunna arbeta som bussförare måste du ha det som kallas för YKB, Yrkesförarkompetensbevis. YKB är en viktig och omfattande del av Yrkesförarutbildningen.

En kvinna kör en buss

Ett socialt jobb med stort ansvar

Bussförare är ett serviceyrke med mycket social kontakt. Varje dag träffar du många nya människor. Yrket är också ansvarsfullt, när lasten kan bestå av många människor. Efter utbildningen kan du jobba lokalt, till exempel i Stockholm eller Köpenhamn. Du kan också köra turistbuss i Sverige eller utomlands.

Björkmans transport
MatHem
Gimo åkeri
ABT
DB Schenker
Assistanskåren
Last och Planering Rail LPR AB
Postnord

Bra att veta

Framtidsutsikterna för yrket ser mycket goda ut. Transportbranschen är stor vilket gör att du har många olika inriktningar att välja på när det är dags att börja arbeta.

 • Bussförare lokalt
 • Bussförare regionalt
 • Bussförare nationellt
 • Bussförare turistnäring, inom- eller utomlands.

Efter avklarade studier och övningskörning har du möjlighet att ta YKB och det körkort du studerat för på Trafikverket.

Det är ditt ansvar att genomföra YKB och uppkörningen och klara detta, för att ett YKB-bevis samt körkort skall utfärdas till dig!

CSN

Studierna på Bergstrands bedrivs heltid på gymnasienivå och är CSN-berättigade.

Du som elev inom vuxenutbildningen bekostar själv din studielitteratur. Vi använder digitalt läromedel och beroende på yrkespaket varierar kostnaderna mellan 1500 och 5000kr.

Körkortstillstånd för högre behörighet

Ansökningsblankett för körkortstillstånd hittar du på Körkortsportalen under fliken E-tjänster KÖRKORTSPORTALEN Transportstyrelsens kundtjänst: Tel 0771-81 81 81

Du bör ansöka om körkortstillstånd så snart som möjligt.

Kostnader som den studerande betalar själv

 • Läkarintyg
 • Avgift teoriprov
 • Körkortstillstånd
 • Avgift körprov
 • Digitalt förarkort
 • YKB-prov
 • YKB-kort
 • Studiematerial

Ca 5 000 kr. Körkortstillstånd uppvisas först vid kursstart.

Godkänt betyg i svenska/svenska som andra språk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper.

 • Körkort behörighet B, giltigt i Sverige.
 • Ålder 21 år.

För att kunna erhålla körkort för behörighet D måste du ha fyllt 21 år vid provtillfället. För att kunna erhålla full körkortsbehörighet D måste du ha fyllt 24 år. Om du inte har fyllt 24 år vid provtillfället för behörighet D erhålls körkortsbehörighet D med begränsning vilket innebär att du får köra buss där linjelängden är högst 50 km. När du fyller 24 år övergår det automatiskt till full behörighet.

Innan antagningen och kursstarten kommer du kallas till Bergstrands för en intervju och kunskapsutvärdering / kartläggning. Vi testar då dina körkunskaper (B-körkort) och kunskaper i svenska språket.   Uppfyller du kraven vid kunskapsutvärdering / kartläggningen blir du erbjuden att starta utbildningen i mån av plats. Bergstrands som utbildningsanordnare i kommunal vuxenutbildning  följer de riktlinjer  för antagning som där finns. I händelse av att fler ansökningar kommer till utbildningen än antalet befintliga utbildningsplatser, behöver ett urval göras.   Enligt förordningen gäller följande vid urval om alla behöriga sökande inte kan tas emot till utbildningen, ska i stället företräde ges till den som har kort tidigare utbildning och en svag ställning på arbetsmarknaden.

YrkesVux Buss, persontransporter VUX Bergstrands Arlanda

Antal veckor:

 • D-körkort 20 veckor, inkl. 140 timmar YKB.

Kurspaket:

KursKurskodPoäng
Yrkestrafik VuxTRAYRK1300 p
Persontrafik VuxPESPER1200 p
Totalt500 p

Om du vill veta mer om slutbetyg och examen inom vuxenutbildning läs mer på skolverkets hemsida.

Har du mer frågor eller funderingar vänligen kontakta Bergstrands studie- och yrkesvägledare via nedan e-postadress.

syv.stockholm@beut.se

Här finns vuxen­utbildningen Bussförare*

*Fordons­utbildningarna i Stockholm ges på Arlanda

Bergstrands VUX Stockholm

Johannesfredsvägen 9-11

168 69 Bromma

En grön pil som länkar till Vux Stockholm

Bergstrands VUX Arlanda

Kolstavägen 20

195 91 Märsta

En grön pil som länkar till Vux Arlanda

Vuxenutbildningar inom Bergstrands Vux

På Bergstrands Vux kan du utbilda dig till godshanterare, lastbils­mekaniker och personbils­mekaniker, bussförare och lastbilsförare. Inom samtliga yrken råder det stor brist på arbetskraft, vilket ger dig en ljus framtid. Vi utbildar dig till ett viktigt jobb!

En grön linjeteckning av en buss

Bussförare

Att köra människor i buss är ett stort ansvar. Det är också ett varierande och socialt jobb. Bergstrands utbildningar förbereder dig inför det viktiga jobbet som bussförare. Utbildningen finns i Stockholm & Arlanda.

En grön linjeteckning av en gaffeltruck som lyfter gods

Godshantering

Lager- och terminalarbetare tar emot varor och kontrollerar att det är rätt produkt och antal när de anländer, samt packar och lastar gods som ska distribueras vidare.

En grön linjeteckning av en lastbil

Lastbilsförare

Hos Bergstrands tar du raka vägen till ett viktigt jobb som Lastbilsförare. Våra utbildningar är utformade tillsammans med branschen. Allt är genomtänkt vad gäller teori, praktiska övningar och arbetsplatsförlag lära (praktik), för att du ska få jobb.

En grön linjeteckning av en skiftnyckel och en lastbil

Lastbilsmekaniker

Gillar du problemlösning och teknik? Då är utbildningen Maskin- och lastbils­teknik något för dig! Detta är ett passande yrke för dig som gillar teknik och datorer och vill bli proffs på elektronik och felsökning på tunga fordon.

En grön linjeteckning av en bild med en skiftnyckel i förgrunden

Personbilsmekaniker

Gillar du fordon och att lösa problem? Då är utbildningen personbilsmekaniker mitt i prick. Du utbildas till en kunnig fordonstekniker som har lätt att få jobb.

Ansökan och kurs­­starter

Alla ansökningar till Bergstrands Vuxenutbildning går via din hemkommun. Du får också ditt antagningsbesked från din kommuns vuxenutbildning.

Nyheter