Fordon
Lastbilsförare
Lastbilsförare

Gillar du stora, tunga fordon och att ta ansvar?

Hos Bergstrands tar du raka vägen till ett viktigt jobb som Lastbilsförare. Våra utbildningar är utformade tillsammans med branschen.

Allt är genomtänkt vad gäller teori, praktiska övningar och arbetsplatsförlagt lärande (praktik), för att du ska få jobb.

Så går utbildningen till

Utbildningen innehåller både lärarledda lektioner och självstudier. Under den tid vi är på skolan kommer vi även att vara ute och åka med våra egna lastbilar. Du läse om fordon, trafikregler, de lagar och förordningar som gäller för transport, arbetsmiljö och säkerhet. Du får en grundläggande utbildning om den teknik som finns i olika fordon.

I utbildningen ingår även studier och praktiska övningar för att ta truckkort.

Utbildningen är på heltid!

APL – Arbets­plats­förlagt lärande

Arbetsplatsförlagt lärande (APL / praktik) ingår med minst 15 procent av den sammanhållna yrkesutbildningen.

Yrkes­förar­kompetens­bevis (YKB)

För att kunna arbeta som Yrkesförare måste du ha det som kallas för YKB, Yrkesförarkompetensbevis. YKB är en viktig och omfattande del av Yrkesförarutbildningen. Du lär dig även att köra truck och att lasta och lossa olika typer av gods. I utbildningen ingår även ADR (farligt gods).

Det finns två olika paket att söka. Det ena ger dig utbildning mot YKB samt möjlighet att erhålla körkortsbehörigheten C. Vill du utbilda dig mot körkortsbehörigheten CE får du söka ett påbyggnadspaket.

Björkmans transport
MatHem
Gimo åkeri
ABT
DB Schenker
Assistanskåren
Last och Planering Rail LPR AB
Postnord

Bra att veta

Efter avklarade studier och övningskörning har du möjlighet att ta YKB och det körkort du studerat för på Trafikverket.

Går du utbildningen Regional Yrkesförare godstransport 1, Lastbil C är utbildningen 24 veckor.

Går du utbildningen Regional Yrkesförare godstransport 2, Lastbil CE är utbildningen 32 veckor.

Framtidsutsikterna ser mycket goda ut. Transportbranschen är stor vilket gör att du har många olika inriktningar att välja på när det är dags att börja arbeta.

 • Lastbilförare
 • Lastbilsförare med släp

CSN

Studierna på Bergstrands bedrivs heltid på gymnasienivå och är CSN-berättigade. Du kan ansöka till CSN så fort du har blivit antagen.

Du som elev inom vuxenutbildningen bekostar själv din studielitteratur. Vi använder digitalt läromedel och beroende på yrkespaket varierar kostnaderna mellan 1500 och 5000kr. Undantag är för dig som läser sfi, där bekostar skolan din litteratur.

Körkortstillstånd för högre behörighet

Ansökningsblankett för körkortstillstånd hittar du på Körkortsportalen under fliken E-tjänster KÖRKORTSPORTALEN Transportstyrelsens kundtjänst: Tel 0771-81 81 81 Du bör ansöka om körkortstillstånd så snart som möjligt. Kostnader som den studerande betalar själv

 • Läkarintyg
 • Avgift teoriprov
 • Körkortstillstånd
 • Avgift körprov
 • Digitalt förarkort
 • YKB-prov
 • YKB-kort
 • Studiematerial

Ca 5 000 kr.

Körkortstillstånd uppvisas först vid kursstart.

Förkunskaper / krav för YrkesVux C godstransporter1 och YrkesVux CE godstransporter 2.

Godkänt betyg i svenska/svenska som andra språk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper.

 • Körkort behörighet B, giltigt i Sverige.
 • Ålder 21 år.

För att kunna erhålla körkort för de tyngre behörigheterna, C, CE måste du ha fyllt 21 år vid provtillfället.

Övrigt: Utbildningen blandar teori och praktik samt APL (Arbetsplatsförlagt lärande)

Innan antagningen och kursstarten kommer du kallas till en intervju för kunskapsutvärdering / kartläggning,  där vi testar dina körkunskaper (B-körkort) och kunskaper i svenska språket.

Uppfyller du kraven vid kunskapsutvärdering / kartläggningen blir du erbjuden att starta utbildningen i mån av plats. Bergstrands  som utbildningsanordnare i kommunal vuxenutbildning  följer de riktlinjer  för antagning som där finns. I händelse av att fler ansökningar kommer till utbildningen än antalet befintliga utbildningsplatser, behöver ett urval göras.

Enligt förordningen gäller följande vid urval om alla behöriga sökande inte kan tas emot till utbildningen, ska i stället företräde ges till den som har kort tidigare utbildning och en svag ställning på arbetsmarknaden.

YrkesVux C-körkort, godstransporter 1

 • 24 veckor

YrkesVux CE-körkort, godstransporter 2

 • 32 veckor

Ovan inklusive 140 timmar YKB

YrkesVux C-körkort, godstransporter 1

Yrkestrafik Vux TRAYRK1 - 300 p
Godstrafik GOSGOD0 - 200 p
Godshantering Vux GOSGOD1 - 100 p

YrkesVux CE-körkort, godstransporter 2

Yrkestrafik Vux TRAFYRK1 - 300 p
Godstrafik GOSGOD0 - 200 p
Godshantering Vux GODGOD1 - 100 p
Fordonskombinationer-godstransporter TRAFOR0 - 200 p

Här finns vuxen­utbildningen Lastbilsförare*

*Fordonsutbildningarna i Stockholm ges på Arlanda

Bergstrands VUX Stockholm

Johannesfredsvägen 9-11

168 69 Bromma

Bergstrands VUX Arlanda

Kolstavägen 20

195 91 Märsta

Vuxenutbildningar inom Fordon

På Bergstrands Fordon kan du utbilda dig till godshanterare, lastbils­mekaniker och personbils­mekaniker, bussförare och lastbildförare. Inom samtliga yrken råder det stor brist på arbetskraft, vilket ger dig en ljus framtid. Vi utbildar dig till ett viktigt jobb!

Bussförare

Bussförare

Att köra människor i buss är ett stort ansvar. Det är också ett varierande och socialt jobb. Bergstrands utbildningar förbereder dig inför det viktiga jobbet som bussförare. Utbildningen finns i Stockholm & Arlanda.

Godshantering

Godshantering

Lager- och terminalarbetare tar emot varor och kontrollerar att det är rätt produkt och antal när de anländer, samt packar och lastar gods som ska distribueras vidare.

Lastbilsförare

Lastbilsförare

Hos Bergstrands tar du raka vägen till ett viktigt jobb som Lastbilsförare. Våra utbildningar är utformade tillsammans med branschen. Allt är genomtänkt vad gäller teori, praktiska övningar och arbetsplatsförlag lära (praktik), för att du ska få jobb.

Lastbilsmekaniker

Lastbilsmekaniker

Gillar du problemlösning och teknik? Då är utbildningen Maskin- och lastbils­teknik något för dig! Detta är ett passande yrke för dig som gillar teknik och datorer och vill bli proffs på elektronik och felsökning på tunga fordon.

Personbilsmekaniker

Personbilsmekaniker

Gillar du fordon och att lösa problem? Då är utbildningen personbilsmekaniker mitt i prick. Du utbildas till en kunnig fordonstekniker som har lätt att få jobb.

Ansökan och kurs­­starter

Alla ansökningar till Bergstrands Vuxenutbildning går via din hemkommun. Du får också ditt antagningsbesked från din kommuns vuxenutbildning.

Nyheter