Flera lastbilar i bredd

Gods­­hanterare, mekaniker, yrkes­förare..?

På Bergstrands Fordon kan du utbilda dig till godshanterare, lastbilsmekaniker och personbilsmekaniker, bussförare och lastbilsförare. Inom samtliga yrken råder det stor brist på arbetskraft, vilket ger dig en ljus framtid. Vi utbildar dig till ett viktigt jobb!

En mekaniker arbetar med motorn i en lastbil.

Första steget till ett viktigt yrke

Under din utbildning får du en gedigen kunskap kring ditt blivande yrke. Vi varvar praktiska moment med teori så att du blir trygg i din blivande yrkesroll. Genom arbetsplatsförlagt lärande (APL) kommer du redan under din utbildning i kontakt med branschen.

Ansvar och variation

Utbildningar inom Fordon och Transport passar dig som både gillar att arbeta självständigt och ha kontakt med kollegor och kunder. Du utbildas till ett ansvarsfullt yrke där du gör skillnad. Du får också stor variation. Som fordonstekniker arbetar du med olika fordonsmärken och löser olika typer av problem. Som yrkesförare ser du nya platser och träffar nya människor.

Oavsett vilket yrke du väljer får du en utbildning som är viktig och leder till jobb!

En lärare visar hur el fungerar för två elever

APL – Arbetsplats­förlagt lärande

Utbildningen är en lärlingsutbildning vilket innebär att stora delar sker på riktiga fordonsverkstäder. Där får du möjlighet att träna på och fördjupa dina kunskaper. Minst 70 % av din utbildning består av APL, arbetsförlagd praktik.

En man kör en lastbil

Yrkes­förarkompetens­bevis (YKB)

För att kunna arbeta som Yrkesförare måste du ha det som kallas för YKB, Yrkesförarkompetensbevis. YKB är en viktig och omfattande del av Yrkesförarutbildningen. Det är ditt ansvar att genomföra YKB och uppkörningen och klara detta, för att ett YKB-bevis samt körkort skall utfärdas till dig!

Vuxenutbildningar inom Bergstrands Vux

På Bergstrands Vux kan du utbilda dig till godshanterare, lastbils­mekaniker och personbils­mekaniker, bussförare och lastbilsförare. Inom samtliga yrken råder det stor brist på arbetskraft, vilket ger dig en ljus framtid. Vi utbildar dig till ett viktigt jobb!

En grön linjeteckning av en buss

Bussförare

Att köra människor i buss är ett stort ansvar. Det är också ett varierande och socialt jobb. Bergstrands utbildningar förbereder dig inför det viktiga jobbet som bussförare. Utbildningen finns i Stockholm & Arlanda.

En grön linjeteckning av en gaffeltruck som lyfter gods

Godshantering

Lager- och terminalarbetare tar emot varor och kontrollerar att det är rätt produkt och antal när de anländer, samt packar och lastar gods som ska distribueras vidare.

En grön linjeteckning av en lastbil

Lastbilsförare

Hos Bergstrands tar du raka vägen till ett viktigt jobb som Lastbilsförare. Våra utbildningar är utformade tillsammans med branschen. Allt är genomtänkt vad gäller teori, praktiska övningar och arbetsplatsförlag lära (praktik), för att du ska få jobb.

En grön linjeteckning av en skiftnyckel och en lastbil

Lastbilsmekaniker

Gillar du problemlösning och teknik? Då är utbildningen Maskin- och lastbils­teknik något för dig! Detta är ett passande yrke för dig som gillar teknik och datorer och vill bli proffs på elektronik och felsökning på tunga fordon.

En grön linjeteckning av en bild med en skiftnyckel i förgrunden

Personbilsmekaniker

Gillar du fordon och att lösa problem? Då är utbildningen personbilsmekaniker mitt i prick. Du utbildas till en kunnig fordonstekniker som har lätt att få jobb.

Ansökan och kurs­­starter

Alla ansökningar till Bergstrands Vuxenutbildning går via din hemkommun. Du får också ditt antagningsbesked från din kommuns vuxenutbildning.

Bra att veta

Fordons- och transportprogrammet passar dig som både gillar att arbeta självständigt och ha kontakt med kollegor och kunder. Du utbildas till ett ansvarsfullt yrke där du gör skillnad.

Du får också stor variation. Som fordonstekniker arbetar du med olika fordonsmärken och löser olika typer av problem. Som yrkesförare ser du nya platser och träffar nya människor.

Hos oss får du en utbildning som är högt värderad av arbetsgivarna. Bergstrands har erbjudit Fordons- och transportprogrammet ända sedan vi grundades år 2006. Vi utvecklar utbildningen ständigt så att den ännu bättre matchar företagens behov.

Dessutom vill vi att du har roligt och får en härlig studietid. Våra skolor är omtalade för sin goda stämning och sin nära kontakt mellan elever och lärare. Vi är som en stor familj där alla blir sedda och känner sig som hemma.

Har du ett drömyrke du siktar på eller är du öppen för vad som visar sig vara mest roligt? Du som väljer Fordons- och transportprogrammet hos Bergstrands har stora valmöjligheter. Du kan till exempel bli:

  • Personbilstekniker
  • Yrkesförare / Lastbilsförare
  • MC-tekniker

Du får en utbildning som är populär både bland eleverna och företagen. När du är klar kan du ta anställning på ett stort eller litet företag. Du kan också starta en egen verkstad eller ett eget åkeri.

Här finns vuxen­utbildningarna inom Fordon*

*Fordonsutbildningarna i Stockholm ges på Arlanda

Bergstrands VUX Stockholm

Johannesfredsvägen 9-11

168 69 Bromma

En grön pil som länkar till Vux Stockholm

Bergstrands VUX Uppsala

Hansellisgatan 21

754 50 Uppsala

En grön pil som länkar till Vux Uppsala

Bergstrands VUX Arlanda

Kolstavägen 20

195 91 Märsta

En grön pil som länkar till Vux Arlanda

Nyheter