15 augusti, 2024

Reportage från en av våra transportutbildningar

Radio P4 besökte en av våra utbildningar och intervjuade både lärare och deltagare.

Lyssna på inlägget här.

Två personer sitter i en lastbilshytt. Den ena sitter på förarsätet och den andra på passagerarsätet. De har båda glasögon och vardagskläder. En parkeringsplats är synlig utanför fönstret.

Gabriel Tjulander, reporter Sveriges Radio:
Arbetslösheten är den högsta på länge just nu och regeringen sätter sitt hopp till yrkesutbildningarna. Emelie Oscarsson blev arbetslös och tvingades sadla om.

Emelie Oscarsson, student Bergstrands:
Jag har ju växt väldigt mycket som person genom att få gå den här utbildningen. Jag har vuxit i självförtroende och självkänsla och allt som hör till.

Gabriel Tjulander, reporter Sveriges Radio:
Efter att ha gått en yrkesutbildning Oskarshamn är hon idag färdig lastbilschaufför och arbetsmarknadsminister Johan Persson, Liberalerna, hoppas nu på fler som Emelie för han vill att yrkesutbildningarna ska bli fler. Det sa han på en pressträff tidigare i veckan apropå det dystra läget på arbetsmarknaden.

En annan som tvingats söka sig till nytt jobb och ganska nyligen fått jobb är Emelies trafiklärare Amanda Hyckenberg.

Efter att ha gått på föräldraledighet från jobbet som lärare för B-körkort var hon tvungen att söka ny tjänst.

Amanda Hyckenberg, lärare Bergstrands:
Så att då fick jag sadla om och vara inom barnomsorgen en liten stund här i Oskarshamn och sen så kom den här möjligheten ut på Arbetsförmedlingen. Så då tog jag den chansen och fick jobbet.

Gabriel Tjulander, reporter Sveriges Radio:
Amanda kan bara hylla den nybakade kullen Lastbilschaufförer.

Amanda Hyckenberg, lärare Bergstrands:
Alla klarade sig på första försöket nu på sina körprov. Så det känns ju som ett kvitto för oss lärare att det som vi försöker lära ut går in.

Andra nyheter